Jdi na obsah Jdi na menu
 


5. 4. 2020

Fondán na potahování

stazeny-soubor--24-.jpgRecept

  • 3 hrnky cukru krupice
  • 1 hrnek vody
  • 2 lžíce glukózy (není nutné)
  1. Vše dám do hrnce, průběžně míchám a stírám usazený cukr ze stěn nádoby, a vařím, dokud cukerný sirup nedosáhne 116°C. Tento způsob je jistější, ale dá se vařit i tzv. na bublinu. Tzn. že když do sirupu ponořím nějaké očko, vytáhnu a fouknu do něj, udělá se bublina.
  2. Hrnec stáhnu z plotny, směs přeliji do misky, ve které se mi to bude snáze míchat, a povrch trochu pokropím studenou vodou, aby se neudělal škraloup. Nechám vychladnou asi na 45°C (lze urychlit ponořením do studené vody).
  3. Vezmu vařečku a míchám, trochu jako těsto na knedlíky, sem tam sem tam kolem dokola sem tam, aby se do hmoty dostal vzduch. Postupně se začne původně průhledná hmota zakalovat, až krásně zbělá a zhoustne, ke konci to jde rychle. Proto také nepoužívám elektrický šlehač, mohl by se v okamžiku nepozornosti zadřít, a takhle si to aspoň lépe ohlídám. Je hotovo. Hmotu zabalím do igelitové fólie, protože rychle osychá. Je to cukr, takže vydrží docela dlouho.
  4. Pokud chci z fondánu udělat bonbóny, tak ho jen propracuji. Pokud ho chci použít jako polevu, naředím ho vodou a opatrně nahřeji, aby se rozpustil – fondán by neměl překročit teplotu asi 38°C, jinak poleva nebude lesklá a bude praskat

 

 

 

 

 

  •